Bejelentkezés Bezárás
Magyar nyelvEnglish language

Az Ön kosara üres


Kosár bezárása

Szaniter

 


A szaniterek közé tartozik:

-           A mosdó

-           A wc

-           A bidé

-           Piszoár/Vizelde


A mosdó

Ma már nem igaz, hogy a mosdót csak arra használjuk, hogy kezet vagy fogat mossunk.  A mosdó és környéke igazi kis szentély, és annak is kell lennie, hisz itt kezdjük és fejezzük be a napot. Ezért nem mindegy, milyen termékekkel rendezzük be. Nem mindegy tehát, hogy hogyan van beépítve, mennyi holmit tárolunk a környezetében, mint ahogy az sem, hogy milyen a megvilágítása.

De mi alapján válasszunk?

-           Elsődleges szempont a fürdőszoba stílusa, színvilága, a burkolat mintája és a többi berendezési tárgy (kád, zuhanykabin) formája.

-           A család összetétele is befolyásoló, hisz egy nagyobb családnak esetleg több mosdóra, tárolóra van szüksége.


Alapanyagukat tekintve kaphatók:

-           Porcelán: Manapság még mindig a leggyakoribb - s talán a legelegánsabb is - a porcelánból készült mosdó, ami nem véletlen. Nem színeződik el, nem keletkeznek hajszálrepedések, felületük pórusmentes, így a szennyeződés nem tapad meg rajta. Ellenállóak a savakkal, lúgokkal szemben, törési szilárdságuk nagy. Lehet fehér vagy színes, higiéniai szempontból is legjobban megfelel az elvárásoknak. A porcelán és a fajansz közötti árkülönbség abból adódik, hogy előbbit magasabb hőfokon égetik, így az energiaköltsége magasabb. Ugyanakkor a fajanszban nincs kaolin, ami nem minden országban található. Ha a gyártó országában nincs belőle, akkor nyilvánvalóan a szállítás további költségként rakódik a termékre.

 

-           Polimer kerámia: A polimer kerámia 1/3 - 1/4 rész műgyanta kötőanyag, valamint ásványi vagy szintetikus töltőanyagok keverékéből előállított 6 - 12 mm vastag öntvény. Lehet teljes keresztmetszetében homogén, illetve a felületén 0,5 -2 mm vastag esztétikus réteggel. Porcelán, illetve kőszerű felülettel rendelkeznek, azonban meleg tapintásúak. Viszonylag nagy falvastagságuk miatt merevek, terhelés hatására nem deformálódnak, "nem mozognak". A polimer kerámia termékek szilárdságára jellemző adat az ún. pont-ütközéses próba. Az ÉMI előírás szerint 226 g súlyú acélgolyót 580 mm magasból a felületre ejtve, a felület nem károsodik.

-           Az öntöttgránit felületi réteg extrém vastagsága nagyon jó javíthatóságot biztosít, ugyanakkor a homogén anyagú termékekkel szemben jelentős árelőnyt tesz lehetővé. A fehéren kívül több mint 20-féle szín ill. struktúra áll rendelkezésre, amelyek közül a legújabb pasztell gránit színű termékeket matt felülettel is kínálunk.

-           Üveg: Napjainkban egyre szélesebb méret-, forma- és színválaszték áll rendelkezésre. Akár krómozott fém elemekkel, akár fürdőszobaszekrénnyel kombinált kivitelben beszerezhetők.Típusaikat tekintve lehetnek:

-           Szabadon állók: Ezeknél a hagyományos, saját lábon álló mosdóknál mind a forma, mind a stílus megválasztható. Éppúgy beilleszthető a modern, mint egy elegáns fürdőszobába. A láb nemcsak esztétikai szerepet tölt be, hanem eltünteti (legalábbis részben eltakarja) a szifont és a szerelvényeket is.

-           Szekrénybe, pultba építettek: Egyesek teljesen besüllyednek a pult szintje alá. A beépített mosdó szinte teljesen belesimul a pultba. Formája és mérete lehetővé teszi, hogy akár egyenes pultba, akár sarokba be lehessen tervezni.


-           A pultra helyezett mosdó mostanában divatos. A mosdó önálló tálkaként jelenik meg a pult tetején.


-           Szárnyas mosdónak nevezzük, amikor a mosdókagyló és a pult egybe van öntve.


-           Kis alapterületű fürdőszobákban praktikus megoldás lehet a sarokmosdó.


Formavilágukat tekintve lehetnek:

-           Ovális

-           Kerek

-           Szögletes

-           Háromszög alakú

Ahogy minden egyéb terméknél, a mosdóknál is óriási árkülönbség tapasztalható. A legegyszerűbbeket, amelyek eredeti rendeltetésüknek megfelelnek, már 6 ezer forintért is meg lehet vásárolni, de nem ritkák a 150 ezer forintos darabok sem. Igaz, ezek már nem csak arra jók, hogy vizet folyassunk beléjük és megmosakodjunk bennünk, inkább tekinthetők dísztárgyaknak.  Az áruk nem csak azért magasabb, mert a márkát minden termék esetében meg kell fizetni. A gyártás során keletkező árnövelő tényezők között nemcsak a tervező munkája szerepel, hanem adott esetben az is, hogy az igényesebb kialakítású termék több munkafolyamaton megy keresztül, lényegesen nehezebb előállítani a gyártásához szükséges szerszámot, s - például pakoló felületük révén - szolgáltatásban is többet nyújtanak használójuknak egy normális mosdónál.  Mivel egy mosdó általában hosszabb távon szolgálja gazdáját, annak, aki megengedheti magának, feltétlenül megéri a befektetés.


Néhány jó tanács, mosdó vásárlása előtt:

•          Az egy helységbe kerülő szanitereket (mosdót, bidét, WC csészét, kézmosót) lehetőleg egy kollekcióból válasszuk, de legalábbis egy gyártó termékeiből. (Az anyag minősége, felületi kialakítása befolyásolja a színtörést: még ugyanannál a színnél is eltérést okozhat!)

•          Irányadó méret a könyöktávolság kb. 90 cm, ennyi szükséges a mosdóhoz és a WC kagylóhoz, egyébként nem férünk hozzá.

•          Abban az esetben, ha a mosdónkat csapteleppel szeretnénk felszerelni a csaplyukas változat ajánlott, ha a csaptelep fali, vagy a pultra szeretnénk helyezni, a csaplyuk nélküli mosdókagyló a megfelelő választás.A  WC

Amikor fürdőszobát tervezünk, célszerű először a WC helyét meghatározni, és csak utána gondolkodni a többi berendezési tárgy (mosdó, zuhany, fürdőkád) helyén.  Mert amíg a vizet gyakorlatilag bárhová elvezethetjük a fürdőszobán belül, a csatorna általában nagyobb kötöttségeket jelent.

A WC részei:

-           WC kagyló

-           WC tartály

-           Ülőke


A WC szennyvízkifolyása szerint lehet:

-           Alsó kifolyású: ebben az esetben a födémen keresztül távozik a szennyvíz.

-           Hátsó kifolyású: ilyenkor a szennyvíz az oldalfalba vagy egy szerelőaknába folyik.


A WC kagyló típusai:

-           Fali WC: ezt a típust a falba süllyesztett, szerelőkeretes tartályokhoz rögzítik, ilyenkor a vízelvezető elemek és a tartály a fal síkja mögött találhatóak, használat közben csak a nyomólapot látjuk. A függesztett kivitel némileg költségesebb megoldás, de esztétikus és megkönnyíti a helyiség tisztántartását is. De ilyen csésze csak olyan helyre szerelhető, ahol hátsó kifolyású a rendszer.


-           Álló WC: Olcsóbb megoldás, mely lehet alsó vagy hátsó kifolyású, attól függően, hogy a szennyvíz milyen irányba távozik.A WC kagyló öblítése alapján lehet:

-           Mélyöblítésű: sokan azért kedvelik, mert ami belekerül, rögtön el is tűnik. A legtöbb gyártó ezt a típust gyártja.

-           Síköblítésű: azért kedvelik, mert ennél a típusnál használat közben nem csapódik vissza a víz. Sajnálatos módon, ezzel a kialakítással meglehetősen szűk a formakínálat.

 


A WC tartályok:

-           Hagyományos fali tartály: Anyaga általában műanyag. Régi szerelvényezés esetén általában magasra szerelt (újabban ez is lehet víztakarékos). Ma jellemzően a WC mögé, alacsonyan szerelt, stoppos, vagy kétgombos (kis-és nagy) öblítéssel készülnek.

-           Monoblokk tartály: A WC háta mögé szerelt, azzal összeépített, porcelánból készült tartály.

-           Falsík alatti tartály: Esztétikus, mert a tartály beépül a falba, pontosabban a fal elé állítják, elejét és tetejét csempével burkolják, a WC le-húzására csupán egy diszkrét nyomógomb szolgál.


 


A WC ülőke alapanyaga lehet:

-           Hőre lágyuló, újra felolvasztható termoplaszt.

-           Hőre keményedő duroplaszt.

A késztermék mindkét esetben igen szilárd és ellenáll a karcolásnak.


Léteznek továbbá olyan speciális ülőkék, mint a:

-           A hidraulikus fékkel ellátott ülőke, amely biztosítja a teljesen zajtalan lezáródást, és még csak véletlenül sem okoz sérülést kisgyermekeinknek az esetleges lecsapódáskor.

-           Antibakteriális ülőke. A termék teljes keresztmetszetében jelenlévő ezüst kationok állandó hatással vannak a baktériumok szaporodása ellen. Gyakori tisztítás mellet is megőrzi magas fényét, színét és sima felületét. Az adalékkal kezelt termék antibakteriális hatását több tekintélyes mikrobiológiai intézetben kísérletekkel bizonyították, minden esetben igazolva a baktériumok számának csökkenését és a különböző bőrfertőzésekkel szembeni hatékony védelmet.

Az ülőkék dizájnját tekintve a tervezők fantáziája végtelen. Lehet kapni hagyományos lapát alakút, oválisat és hosszúkásat. Van horpasztott tetejű, amelyen lecsukott állapotban is lehet üldögélni, de készítenek olyat is, amin dombornyomású minták díszelegnek. Akadnak bohókásak, átlátszó tetejűek, préselt virágokkal tarkítottak stb.A Bidé

Egyre elterjedtebb hazánkban is a bidé használata, ami higiénés célokat szolgál. Amennyiben van elég hely, a bidét praktikusan a WC mellé szokták telepíteni. Az elmúlt évtizedekben ez a szaniter is nagy fejlődésen ment át. Elsősorban a higiénés követelmények diktálták, hogy az alsóöblítésű rend-szerről (amely szökőkút szerűen működött) áttérjenek a csaptelepek használatára. Álló és függesztett kivitelben is készül, és ellátható fedéllel, illetve ülőkével is, hogy használata még kényelmesebb legyen.WC ülőke bidé funkcióval

Léteznek olyan WC ülőkék is, melyek bidé funkcióval vannak ellátva, ez a megoldás akkor javasolt, ha nincs hely a hagyományos bidé elhelyezésére. Sokan idegenkednek tőle, de használata épp oly higiénikus, mint a bidéé. A kombináció lényege egy speciális, de majdnem minden vécéhez használható tető, amibe beépítenek egy csaptelepet, természetesen úgy, hogy a WC használata közben ne legyen zavaró. A hideg-meleg vizes kiállást a WC mögé kell telepíteni.
Piszoár/vizelde

Praktikus megoldás, bár magán lakásokban még nem igazán elterjedt. Vízöblítéssel működik, mint a WC. Fel lehet szerelni falsík mögötti szerelő-kerettel: ilyenkor nyomógombbal vagy esetleg infra vezérléssel hozzuk működésbe az öblítést (jellemzően közületeknél), és működhet öblítő szeleppel falon kívül vagy falon belüli szerelvényezéssel is. Otthoni használatra javasoljuk a fedeles piszoár használatát. Hasznos kiegészítő a vizelde válaszfal, mely készülhet porcelánból, üvegből, vagy műanyagból. Egyrészt intimitást nyújt, másrészt “véd” a szétfröccsenő vízcseppek ellen.
Néhány jó tanács WC, bidé, piszoár vásárlása előtt:

•          Az egy helységbe kerülő szanitereket (mosdót, bidét, WC csészét, kézmosót) lehetőleg egy kollekcióból válasszuk, de legalábbis egy gyártó termékeiből. (Az anyag minősége, felületi kialakítása befolyásolja a színtörést: még ugyanannál a színnél is eltérést okozhat!)

•          Ha a WC közel esik az ajtóhoz, vagy az ajtó pont rá nyílik, érdemes egy alacsonyabb, úgynevezett parapetfalat építeni elé, és így szeparálni, hogy a fürdőszobába lépve ne rögtön azon akadjon meg a szemünk.

•          Ha lehetőség van rá célszerű ún. vendégvécét kialakítani. A helyiséget akkorára célszerű kialakítani, hogy beférjen egy kézmosó és törölközőtartó is, így a vendéget nem muszáj beengedni a fürdőszobába, ami a család intim tere.

•          Irányadó méret a könyöktávolság kb. 90 cm, ennyi szükséges a mosdóhoz és a WC kagylóhoz, egyébként nem férünk hozzá.

•          A WC –t és a bidét praktikus egymás mellé helyezni, ügyelve a kényelemre és a praktikumra.

•          A kisgyermekes családoknak kifejezetten a síköblítésű WC ajánlott, mert néhány betegség esetén nem árt tisztában lenni azzal, mi is kerül a kagylóba.

 


Szaniter kínálatunk a következő gyárak termékeiből áll:

Alföldi

Duravit

GSI

Hatria

Ideal Standard

Inker

Jika

Keramag

Kerasan

Kohler

Laufen

Roca

Valadares

Vidima

Villeroy&Boch


WC tartály kínálatunk a következő gyárak termékeiből áll:

Alcaplast

Dömötör

Geberit

Grohe

Higiénia

Laguna

 


WC ülőke és WC ülőke bidé funkcióval kínálatunk a következő gyárak termékeiből áll:

Easy-bid

FAP

Geberit

MKW

Sanotechnik

Toilette-King

Toilette-Nett