Bejelentkezés Bezárás
Magyar nyelvEnglish language

Az Ön kosara üres


Kosár bezárása

Csaptelepekről

 

A csaptelep nagyon fontos része fürdőszobánknak. Kiemeli a szaniterek vonalát, a burkolat eleganciáját. Helyes megválasztásával sokat tehetünk a víz takarékos felhasználásáért, ezért jelentős költségcsökkentő tényező lehet egy adott háztartásban. 


K015K


Mivel csaptelepeket nem egy-két évre szeretnénk választani, nem mindegy milyen termék mellett döntünk. Vásárláskor, bármennyire furcsa a súlyra is oda kell figyelnünk. Minél nehezebb a csaptelep, „minél több benne az anyag”, annál nagyobb atmoszférájú nyomást bír. Ezzel arányos természetesen az ár is, de a gyári garancia időtartama is.


A csaptelep részei:

1. Csaptelep betét, ami lehet:

-          Fém betétes, ilyenkor a csaptelep belsejében egy fém golyó csúszkál egy teflon bevonatú gumigyűrűn. Szinte elnyűhetetlen technika, de a magas gyártási költségek miatt ma már nem nagyon használják a gyártók.

-          Kerámia betétes. Manapság a csaptelepek általában már ilyennel szereltek, mert lényegesen fejlettebb

2. Leeresztőszelep: Ma már többnyire tartozéka a csaptelepnek, automatikus dugókiemelővel („virázsos” csaptelep), de a hagyományos „láncos-dugós” változat is létezik. Néhány esetben speciális szelepre van szükség: különleges kialakítású a mosdó, ilyenkor figyeljünk a gyártók javaslatára.

3. Perlator: A perlátor / gyöngyöztető nagyon fontos része a csaptelepnek, meggátolja a vízkőlerakódást, a vizet levegővel dúsítja, és kellemesen lággyá teszi a vízsugarat.


kludi

 


Csaptelep-választék:

-              A hagyományos kétgombos csaptelepek mögött magas minőségi szint, alacsony ár rejlik. Konyhai és fürdőszobai változatok egyaránt kaphatók, különbözően kezelt felületekkel és színekben. Megfelelő döntés azok számára, akik le akarnak mondani az egykaros csaptelepek által kínált előnyökről, és mindenek előtt olyan kedvező árú csaptelepet keresnek, amely még évek múltán is megbízhatóan, fennakadások nélkül végzi a dolgát, és ha javítani kell, alacsony költséggel megoldható.

-              A kétgombos csapoknál is a kerámiabetétesek alkotják a magasabb műszaki színvonalat. Ezekre az a jellemző, hogy a gombok 90 vagy 120°-os fordítására nyitják illetve zárják a víz útját. Árfekvésüket tekintve a legfelső kategóriába tartoznak, s különböző kialakításúak lehetnek: a három lyukasok többsége mosdóra szerelhető, de fali változataik is vannak.


FLAUTO TRE FORI


ft830607amb restyle


-              A 70-es évek vége felé kezdte foglalkoztatni a tervezőket, hogy milyen egyszerűbb módon lehetne a víz hőmérsékletét beállítani? Erre a választ az egykaros, kerámiabetétes csaptelepek adták meg. A vevők is megszerették, a csaptelep vásárlások nagyobb százalékát az egykaros csaptelepek teszik ki. Előnyük, hogy nem igényelnek karbantartást, könnyen beállítható a víz hőmérséklete, mennyisége, sőt vannak típusok, amelyek rendelkeznek forrázásgátlóval is, így elkerülhetjük, hogy például a villanybojlerből kifolyó forró víz, égési sérülést okozzon.


LOTHO lavabo alto02Vannak olyan gyártók, amelyek úgynevezett vízféket is beépítenek armatúráikba, ezek segítségével akár vízfogyasztás 50 százalékát is megtakaríthatjuk. Általában kerámia betéttel szereltek, de léteznek fém betétes csaptelepek is. Mindkét esetben egyszerű a csaptelep szerelése, mert egyben ki lehet cserélni a csaptelep belső részét.


CARLO FRATTINI_Quad_mosdocsaptelep_830Csaptelep típusok funkció szerint:

-              A hideg vizes kifolyók olyan csaptelepek, amelyeken keresztül csak hideg, ritkább esetben előkevert víz folyik. Általában ezek szelepek, de előfordul egy-egy különlegesebb kivitel, például a fejben elforgatható kerámia betétes változat. Többségében csak króm színben kaphatók. Olyan mosdóknál használják ezeket, ahová nem vezetik el a meleg vizet.


510140520-lg


-              Mosdó csaptelep: Csaptelep választékunk rendkívül gazdag, szín, forma, ár és gyártó szempontjából is.


                                        fima-nomos-erintokepernyos-mosdocsaptelep full  044AClavalto MOD-              Kád csaptelep:

A kád, azaz kád/zuhany csaptelepek biztosítják egyrészt a kád feltöltését, ill. a váltókar átállításával lehetővé teszik a zuhanyozást is. Különböző műszaki megoldások közül választhatunk hagyományos fali kivitel, a falsík alá épített, illetve a kád vagy csempeperemre helyezhető típusok.

Speciális megoldás, amikor a le túlfolyó garnitúra mint kádtöltő is üzemel, de ilyenkor ezt falba építhető kezelőszeleppel kell ellátni. Itt is célszerű termosztátos csaptelepet választani, ami védelmet nyújt forrázás ellen ill. komfortosabbá teszi a fürdést. (lsd. Termosztátos csaptelepek)


LOTHO VASCA ritoccata

 

-              Zuhany csaptelep:

 

Hagyományos - falon kívüli – csaptelepek: A zuhany csaptelepek választéka igencsak széles. A legegyszerűbb szerelvény csaptelepből, a hozzá kapcsolt zuhanyrózsából és egy tartóoszlopból áll, amelyen a fej tetszés szerinti magasságra állítható.


271030500-lg


 

Falsík mögé rejtett zuhany csaptelep: amely egy beépített részből és egy falon kívüli látható részből áll. Nagyon praktikus és esztétikailag is talán a legtetszetősebb megoldás. A süllyesztett csapok azokban a fülkékben különösen előnyösek, ahol viszonylag szűkös a mozgástér, és félő, hogy aki használja a zuhanyzót, beüti magát a kiálló karba.


fima eclipse_zuhany_003_full


 

-              Konyhai csaptelep:

 

A mai konyhai csaptelepek több funkció ellátására is alkalmasak. Salátamosás, paradicsomtisztítás, késöblítés, főzőedények megtöltése, a tojások lehűtése, zöldségpucolás - főzés közben munka adódik minden mennyiségben. Hasznosak lehetnek ezért a kihúzható fejű, zuhanyként is működő típusok.


                                                      fima moso_kezicsap_015_full  fima moso_stand_010_full


 

-              Termosztátos csaptelepek: Valójában nem egy külön kategória, hisz ma már szinte minden csaptelep kapható termosztátos változatban is, de érdemes külön szólni róla, hisz jelentőségét sokan még ma sem ismerik eléggé!


K02048

 

Amiért érdemes a termosztátos vezérlést választani:

-               Komfortos, fokozatmentes szabályozhatóságot jelent. 

-               Kiegyenlíti a hideg/melegvizet szállító csővezetékekben bekövetkező nyomás és hőmérsékletváltozásokat: megakadályozza a nem tervezett „váltófürdőt”. Komfortérzetünk növekszik a maradandón azonos vízhőmérséklet által. 

-               Szappanozás után újból megnyitva a csaptelepet ugyanolyan hőmérsékletű vizet kapunk, nem kell újból beállítani.

-               Védelmet nyújt leforrázás ellen: ha zuhanyozás közben jelentősen csökken a csaptelepbe érkező hidegvíz mennyisége (pl. a család egyik tagja a konyhában vizet enged), a csaptelep lezár: kizárva a forrázás lehetőségét!

 

-               Speciális csaptelepek: Léteznek egyedi megoldások speciális igényekre a csaptelepek esetében is. Hasznos lehet például a kihúzható fejű mosdó csaptelep, ami akár hajmosóként, vagy bidé funkcióként is működtethető. Lengőkaros, nyomógombos, sőt érintés nélkül is működő (infrás /radaros vezérlésű) változatok mozgásukban korlátozott személyek vagy közületek számára. Találhatunk már ablak alá szerelhető (dönthető) mosogató csaptelepet, vagy mosogatógép-váltóval kombináltat, esetleg mosogatószer-adagolóval egybeépített csaptelepet is.

 

Nemcsak műszakilag korszerűek, hanem igen változatos a formavilága is ezeknek a csaptelepeknek, sőt, különböző felületkezeléssel készülnek:

 

-              egyszerű króm,

 

-              matt-króm,

 

-              rozsdamentes acél.

 

A trend egyébként a színeket illetően:

 

  • -          króm,

 

  • -          antik bronz vagy réz,

 

  • -          arany,

 

  • -          króm-arany,

 

  • -          szálcsiszolt nikkel,

 

  • -          matt fekete,

 

  • -          fehér,

 

  • -          inox.

 

A legtöbb Magyarországon is jelen lévő gyártó termékpalettáján megtalálhatók ezek a típusok.  A beépített patronok, kartusok lehetnek úgynevezett talpas és sík kivitelűek. A megbízhatóbb csaptelepek sík kartusokat tartalmaznak, ez a műszaki megoldás elsősorban a német gyártókat jellemzi.

 

Csaptelep kínálatunk a következő gyárak termékeiből áll:

 

Axor (Hansgrohe)

 

Blanco konyhai csapok

 

Feliu Boet (csak rendelésre)

 

Feromix

 

Franke (közületi szerelvények: időzített, szenzoros)

 

Fima Carlo Frattini

 

Grohe

 

Hansa (csak rendelésre)

 

Hansgrohe

 

Ideal Standard (csak rendelésre)

 

Kludi

 

Mofém

 

Pharo (Hansgrohe)

 

Plados (konyhai)

 

Sanimix (csak rendelésre)

 

Teka

 

Tres

 

Webert