Bejelentkezés Bezárás
Magyar nyelvEnglish language

Az Ön kosara üres


Kosár bezárása

A Szauna

There are no translations available.


A közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték.

Miért hasznos a szaunázás?

- A szervezetnek a melegre adott válasza a fokozott verejtékezés. A verejtékkel a bőrünkön át távoznak a szervezetünkből a lerakódott salak és méreganyagok. A mesterséges láz nyomán javul a test vérellátása, felgyorsulnak a különböző anyagcsere-folyamatok.
- A szauna klímája elősegíti a sejtmegújulást, növeli a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben.
- Erősíti a szívet, és javítja a vérkeringést. A melegtől még a legvékonyabb hajszálerek is kitágulnak, több vér és oxigén jut el a sejtekhez. (Itt kell megjegyeznünk, hogy a visszérproblémákkal küzdőknek a szauna értágító hatása a tüneteik erősödését válthatja ki, ezért számukra ellenjavallt.)
- Rendkívül jó stresszoldó nincs is jobb a kimerítő nap után, mint egy óra szaunázás.
- A szaunázás ezen kívül erősíti az immunrendszert, a rendszeresen szaunázók körében ritkábbak a felsőlégúti fertőzések.
- A szauna a leragadt izomkötegekkel izomcsomókkal is csodát művel, különösen, ha az izzasztókúrához kiadós masszázst is hozzákötünk. A meleg hatására látványosan megújul a bőr is, ráadásul a kitágult pórusokon keresztül a különböző arcápoló krémek is nagyobb hatásfokkal szívódnak fel. Az eredmény rugalmas és bársonyos bőr.
Szaunakalauz - a különböző szaunák működése és hatása a szervezetünkre.
Hagyományos, finn, száraz szauna - ez a fogalom olyan kabinokra vonatkozik, amelyekben a levegő hőmérséklete 70-100 Celsius-fok között mozog, a levegő páratartalma 15 százalékos. A hevítést hagyományos kályha biztosítja, amelyet fűthetünk szilárd fűtőanyaggal vagy elektromosan.


Aromaszauna

Speciális automata berendezés adagolja és keveri a vizet a kiválasztott illatkoncentrátummal, amelyet egy rozsdamentes fúvóka juttat a kabin levegőjébe.

Infraszaunák (helyesen: infrakabinok)

A szauna kifejezés ebben az esetben egy kicsit megtévesztő, tekintettel arra, hogy a hevítés ebben az esetben más elven alapul, és más hatásokkal bír, mint a hagyományos szaunáknál. A meleg forrását infravörös hősugárzók biztosítják, a hevítés alacsonyabb hőmérséklet mellett történik - legfeljebb 35-60 Celsius-fok között -, és nincs szükség lehűtésre sem.
A szaunázás modernebb, egyszerűbb, és méregtelenítő hatása szempontjából intenzívebb formája a mai wellness-kultúra divatjába is beleillő infra szaunázás. Az infra kabin alapvetően abban különbözik a finn szaunától, hogy nem a szauna kályha által felmelegített kövek melegítik fel a levegőt, hanem az infravörös sugárzók.

Az infrakabin hatása

- Az Infra kabin rendszeres használata amellett, hogy rendkívül kellemes, az aktív és hatásos egészségmegőrzés kitűnő eszköze is, amely különböző betegségek esetén is kiválóan alkalmazható.
- Az infravörös hő rendszer mély meleg hatása a test lázreakciójával hasonlítható össze. A lázreakció hatására a szervezet a baktériumokat és vírusokat elpusztítja vagy jelentősen gátolja a szaporodásukat és ezzel egyidejűleg növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek a fertőzőbetegségek ellen veszik fel a harcot.
- A szauna kezelés kezdetén a hőérzet 15-20 fokkal magasabb a valóságnál, s a méregtelenítő hatás is ennek a magasabb kőfoknak felel meg. Ennek köszönhető, hogy intenzívebb hatás érhető el az infra kabin használatával, mint a finn szaunával. A kezelés végére a hőmérséklet és a hőérzet kiegyenlítődik.
- Kitűnő eszközt jelent az életenergia megszerzésére ill.megtartására.
- Az immunrendszer hatékonyabban, könnyebben küzd meg az allergiával, megfázással, influenzával, egyéb megbetegedésekkel.
- Alkalmas méregtelenítésre, a keringési- és immunrendszer megerősítésére, aktválására, betegségmegelőzésére, a jó közérzet erősítésére.
- Az öregedési folyamatot hosszú távon lassítja. Az infra szaunázás a bőrt mélytisztítással megfiatalítja, fokozza rugalmasságát, pólustisztító és sejtregeneráló hatása következtében az öregedési folyamatokat lassítja.
Az Infra szaunázás hatását legkorábban a bőr tisztulásán, selymessé válásán fogjuk észrevenni.
- Rendkívül jó kezelést biztosít továbbá az akne, ekcéma, psoriasis, égések és egyéb bőrsérülések ellen, gyorsabban gyógyítja azokat és kevesebb heget hagy. Hat a bőrkeményedések ellen is, puhává, finomabbá teszi a bőrt és növeli a rugalmasságát.
- Az izzadás folyamán megszabadítja a szervezetet a nemkívánatos visszamaradt anyagoktól, amelyek a zsírral és vízzel együtt felelősek a cellulítisz kialakulásáért.
- Az izzadás által a szervezet 30 perc alatt akár 300-600 kalóriát is veszíthet, mely a zsír elégetésével hatékony fogyást eredményez. Az infra szauna rendszeres használata elősegíti a salakanyagok kiürülését, gyorsítja az anyagcserét. Hatékony kiegészítője kardió edzéseknek: 20-30 perces edzés kombinálva 25-30 perces infra szaunázással intenzív zsírégetési folyamatot indít be.
Ezért a kozmetikák, fittnessz szalonok és egészségregeneráló központok is előszeretettel alkalmazzák.

Izzasztó hatás

Az infrakabinban az infravörös sugárzástól izzadunk, amelynek hatása a bőr alsó rétegeibe is eljut, és a testet melegíti fel. Egy gleccseren például az infravörös sugarak hatására fagypont körüli hőmérsékleten is izzadunk, és ez a hatás érvényesül az infravörös kabinokban is. A finn szaunában a kabinban lévő 70–100°C-os hőmérséklet miatt izzadunk.
Egy helyben ülés mozgásszabadság
Az infravörös sugárzás előnyeinek optimális kihasználása érdekében fontos arra ügyelni, hogy a sugárzás egyenletesen érje testünket. A hatékony, minden területre kiterjedő infravörös sugárzás eléréséhez azonban az infrakabinban lehetőség szerint állandó testtartást ajánlatos felvennünk (egy helyben ülés). A finn szaunát használhatjuk ülő vagy fekvő testhelyzetben is, mivel hatása független a testtartástól.
Időtartam
Az infrakabinban egy alkalommal kb. 30 percet töltünk el. Az infrakabin használatához elegendő néhány perc felfűtési idő. A finn szaunát kívánság szerint használhatjuk akár egymást követő 2–3 alkalommal, 10–15 percre, rövidebb-hosszabb szünetek közbeiktatásával. A finn szauna használatához szükséges felfűtési idő mérettől függően 30–45 perc.
A finn szauna és az infrakabin használata társaságban
Az infrakabint egy alkalommal, kb. 30 percig, általában 1–2 személy használja egy időben. Többnyire a gyógyító, egészségjavító szempont kerül előtérbe. A finn szauna egészségre kifejtett jótékony hatása mellett közös élményt jelent a családdal vagy barátokkal, ami gyakran órákon át tarthat, és felejthetetlen élményt nyújt.
A víz
Az infrakabin működéséhez nincs szükség vízre, mivel a testre ható optimális infravörös sugárzás a lényeg. A finn szaunában azonban a víznek alapvető szerepe van. Aki a finn szaunában a kövekre vizet locsolva egyszer megtapasztalta a száraz és párás levegő változásának élményét, újra és újra szeretné átélni.
A finn szaunában a kövek vízzel történő locsolása után a testben szétáramló frissesség érzését, a szabad légutak, valamint a rendkívüli koncentrálóképesség élményét csak nehezen lehet leírni.
Méret, helyigény és hálózati csatlakozás
Az infrakabinok az optimális infravörös sugárzás érdekében többnyire 1-2 személyes kivitelben készülnek. Ezáltal a kabinokat kisebb méretekben gyártják, és átlagosan 1,10 x 1,35 m alapterületűek. Az áramigény 220 V. A kisebb finn szaunák (3m²-ig) áramigénye 220 V. Ettől a mérettől kezdődően 380 V (3 fázis) hálózati feszültség szükséges.

Az infrasugárzók típusai

Kerámiasugárzó – sötét sugárzó, átfedése: C és B spektrum, hullámhossz: 2.500 – 10.000 nm. A sugárzó egy kerámiarúd, amelynél előmelegítésre van szükség. Az energia jelentős része a melegítésre fordítódik. A hatás a sugárzók közelében a legintenzívebb, a meleghatás erős. Behatolási mélység: kb. 2 mm

Magnézium-oxid sugárzó – sötét sugárzó, átfedése: C és B spektrum, hullámhossz: 2.800 – 10.000 nm. A sugárzó egy hajlított fémszál, amelynél előmelegítésre van szükség. Az energia jelentős része a melegítésre fordítódik. A sugárzás kiterjedt, kellemes meleghatás. Behatolási mélység: kb. 1 mm.

REDLIGHT sugárzók – világos sugárzó, átfedése: C, B és A spektrum, hullámhossz: 780 – 10.000 nm. A sugárzó egy narancssárga fényt adó halogén. Az energia jelentős része az infravörös tartományok kibocsátására fordítódik. Azonnali egyenletes és intenzív meleghatás – a valódi napfürdő élménye. Behatolási mélység: 4-5 mm

Fényterápia - a színek és azok hatásai

VÖRÖS
- erősíti az öngyógyító folyamatokat
- fokozza a vitalitást
- pezsdítően hat
- feltölt energiával

ZÖLD
- egyensúlyt teremt
- harmonizál
- segít ellazulni egy megerőltető nap után

KÉK
- fokozza a koncentrációs készséget
- bizalmat ébreszt
- tisztaságot áraszt
- növeli az önbizalmat

SÁRGA
- a Nap színe
- világos, derűs, barátságos
- tudást, bölcsességet, józanságot és logikát sugároz


A fa

A fa nagy szilárdságának, kis tömegének és sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően az infrakabinok, szaunák legkedveltebb alapanyaga.

HEMLOCK FENYŐ
A Hemlock fenyő - mint a tűlevelű fák általában - alacsony gyantatartalmának, kis tömegének és kevés ágának köszönhetően jól megmunkálható.
Szerkezete szemmel látható, de nem túl erős. Színe egyenletes.

CÉDRUS
A cédrusban található természetes olajok jellegzetes illatot kölcsönöznek a fának.
Összetéveszthetetlen színe élénkséget kölcsönöz a belőle készült tárgyaknak.

BAMBUSZ
A bambusz viszonylag kevés lignint (faanyagot) tartalmaz. Fő alkotóeleme a kovasav, amely tartós szilárdságot és stabilitást biztosít a fának, ami ennek ellenére könnyű és rugalmas.


Finn szauna vagy infrakabin?

Ahogyan a fenti különbségekből látható, a döntés – "Infrakabin vagy finn szauna" – az egyéni igényektől és kívánságoktól függ. Azt ajánljuk, hogy mindkettőt – a szaunát és az infrakabint is – próbálja ki, annak érdekében, hogy pontos képet alkothasson róluk. Mivel mindkettő – a szauna, valamint az infrakabin – más-más módon járulhat hozzá jelentősen egészsége megőrzéséhez és javításához, érdemes mindkettő megvásárlásán elgondolkodni, hogy előnyeiket a helyzettől és az igényektől függően ki lehessen használni.
A finn szauna és az infrakabin két egymástól alapvetően különböző dolog. Habár mindkettő az izzasztó hatáson keresztül javítja az egészséget és a közérzetet, mind a használat módja, mind az, ami az izzasztó hatást előidézi teljes mértékben eltérő.

A kabin felmelegítése

Az infrakabin esetében a test melegszik fel a kabinban, a levegő csak kis mértékben. A hagyományos infrakabinokban 45–65°C a hőmérséklet. A halogén lámpa nem igényel előmelegítési időt, bekapcsoláskor azonnal élvezhető jótékony hatása, így nem fogyaszt fölösleges energiát, ellentétben más infrasugárzókkal (10-30 perc felmelegedési idő), illetve a hagyományos finn szaunával (45-60 perc felmelegedési idő). Ennek oka, hogy a lámpában az infra szál köré a halogén gáz van töltve, így bekapcsoláskor az azonnal eléri az üzemi hőmérsékletet, kikapcsoláskor ugyanolyan gyorsan le is hűl. A lámpa így energia és idő takarékosan, nagy hatékonysággal működik. 
A finn szaunában a szaunakályha a levegőt melegíti fel, és a hőmérséklet 70–100°C.

Hogyan szaunázzunk?

A szokásosnál háromszor, négyszer nagyobb hőmérséklet természetesen megterheli a szervezetet, ezért szaunázáskor néhány szabályt fontos betartani:
- Az egyik legfontosabb szabály, hogy fokozatosan szoktassuk magunkat a szaunázáshoz. Még ha lehetőségünk van is mindennap szaunázni, kezdőként heti egy alkalomnál gyakrabban ne terheljük vele szervezetünket.
- A másik fontos szabály, hogy szánjunk rá elegendő időt. A finn szaunázás és az azt követő relaxációs periódus együtt optimális esetben 70-90 percet vesz igénybe. A ráfordított idő azonban jócskán megtérül.
- Az infra szaunában az ajánlott tartózkodás egyszeri alkalommal 20-30 perc. Ennyi idő alatt fennmarad a test természetes hőegyensúlya. Az igénybevétel gyakorisága egyéni igényétől és szervezetének teherviselő képességétől függően változhat.
- Az infrakabinban az ülő testhelyzet a leghatásosabb, mert az infra meleg horizontálisan terjed. Már rövid idő után elkezdődik az izzadás, ezért ha a hőmérsékletet melegnek találja, nyugodtan kinyithatja az ajtót. Az infra sugárzás hatása megmarad, csak a hő távozik.
- Szaunázás előtt mindig zuhanyozzunk le. Ezzel eltávolítjuk a bőrünkről az esetleges szennyeződéseket, a szennyezett városi levegőből ránk tapadó korom, az izzadság és dezodoráló készítmények nyomait. Miután szárazra (!) törülköztünk, irány a szauna. A száraz bőr jobban verítékezik!
- A klasszikus szaunázás teljesen fedetlen testtel történik, de ha erre nincs lehetőség és gyakran nincs, még a fürdőruhás változata is több mint a semmi. Figyeljünk azonban oda arra is, hogy higiéniai okokból minden esetben tegyünk magunk alá egy törülközőt.
- A kabin nyújtotta előnyök fokozása érdekében, valamint a nagy vízveszteség ellensúlyozására használat előtt és után fogyasszon ásványvizet. Alkoholt semmi esetre se igyon.
- Se éhesen, se tele gyomorral ne használja az infraszaunát.
- Szaunázás után először a légutakat hűtse le, csak azután álljon hideg víz alá.
- Ha egészségügyi problémája van, a rendszeres használat előtt konzultáljon orvosával!

Szauna kiegészítők:

- Szaunaolajok
- szaunaszellem,
- Merülőmedence
- Szauna ápolószerek
- Hőmérők és higrométerek
- Faliórák és homokórák
- Dézsák